CHOP, CHZO a ZTŠ, Taliansko prvé v Európe
 
CHOP, CHZO a ZTŠ: Taliansko je potvrdené ako prvá krajina v Európe           
v počte ocenení, ktoré EÚ udeľuje kvalitným agropotravinárskym výrobkom. Správa, ktorú ISTAT zverejnil na konci roka 2016, kvantifikuje 278 certifikácií     (o 9 viac ako v roku 2014), o 113 viac ako v roku 2008. Európska certifikácia potvrdzuje silné prepojenie medzi agropotravinárskou excelentnosťou a územím pôvodu, čo je veľmi rozptýlený charakter. polostrov.
 
V Taliansku sú sektory s najvyšším počtom certifikovaných poľnohospodárskych produktov: ovocie a zelenina a obilniny (106 produktov, +3 v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom), syry (51: +2), extra panenské olivové oleje (43:    bez zmeny ), mäsové prípravky (40: +2) a pekárenské výrobky (10: +2).          Čerstvé mäso a ostatné sektory zahŕňajú 5 resp. 33 špecialít.
 
Existuje 80 010 certifikovaných operátorov. Takmer všetky (91,1 %) vykonávajú výlučne výrobnú činnosť, 5,7 % sa transformuje; zvyšných 3,2 % vykonáva obe činnosti. Viac ako tri štvrtiny výrobcov (75,9 %) pôsobí v horských a kopcovitých oblastiach, zvyšných 24,1 % pracuje v nížinách.
 
Talianske regióny s najvyšším počtom certifikovaných produktov sú Emilia-Romagna (42), Veneto (36), Lombardia (32), Sicília (29), Toskánsko (28), Lazio (26), Piemont a Kampánia (oba s 22 ).